Hírek

Tisztelt Vásárlóim! FONTOS!
2022.05.09 15:49

Igen Tisztelt Vásárlóim!

Sajnos a outdoor termékek beszerzésének egyre nehezebb korszakát éljük. Mivel telefonban egyre több kérdés merül fel a beszerzésekkel kapcsolatban, ezért úgy döntöttem inkább leírom, hogy mások is tisztában legyenek a jelen állapot nehézségeivel. Elvégre akik nincsennek benne a kereskedelemben nem tudják mi folyik mostanság, és milyen összefüggések vannak.

Pár évvel ezelőtt a beszerzéseket a COVID vírus nehezítette meg. Acél gyárak csökkentett termeléssel dolgoztak, a késgyárak, manufakturáknak is vissza kellett venni a termelésből az intézkedések miatt, ami a mai napig sem állt vissza az eredeti termélési állapotokra. Külföldi nagykerek továbbra sem dolgoznak teljes kapacitással, így néha vannak rendeléseink melyekre napokkal, néha hetekkel később reagálnak csak.

A gazdasági helyzet annyira megváltozott menet közben a vírus ideje alatt, hogy Kína nagyon sok esetben már nem is hajlandó bizonyos alapanyagokat küldeni - csak kész termékeket. Ezt a nyugat jelen pillanatban is emészti és próbál más alternatív megoldásokat kitalálni - kisebb nagyobb sikerekkel. Itt arra kell gondolni, hogy nem ad el kellő mennyiségben zippzárakat, csatokat, cordura alapanyagokat, bizonyos acél összetevőket - így a gyártó még inkább nem tudja a teljes kapacitását visszaállítani bármennyire szeretné is. Valamint Kínában ismételten felütötte a fejét a COVID járvány mely az egész világra ismételten hatással van. Kevesebb árú, kevesebb alapanyag a világkereskedelem nem kis visszaesése. 

Közben jött még egy nehezbítő körülmény - az Orosz-Ukrán háboró. Sokan nem tudják de Oroszországból rengeteg acélt és nikkelt vásárolt be Európa, és ugye az UNIO-s szankciók miatt ezek beszerzése is problémás lett. Valamint Ukrajna nagyon sok háborúval kapcsolatos terméket felvásárol, így polgári piacra igen kevés kerül belőle.Itt gondolhattok a viztisztító berendezésekre, tablettákra, taktikia felszerelésekre mint például repeszálló szemüvegekre vagy éppen katonai jellegű táskákra, de hosszasan sorolhatnám.   

Sajnos a rossz híreknek még mindig nincs vége. 

A háború miatt Amerika nagyságrendileg egész Eurpát bojkottálja és olyan termékeket amikre esetlegesen Oroszországnak is szüksége lehet EGYSZERŰEN NEM KÜLD EURÓPÁBA! Ugye elég sok USA brand létezik aminek így a beszerzése bizony elég rendesen problémákba ütközik. A legfontosabbak a Benchmade, Spyderco de ide sorolhatjuk az ESEE a Tops márkákat is. Közvetlenül a gyártótól nem nagyon jön árú, mindenfajta nagykereken keresztül van ami beszerezhető de ugye ez drágítja is a terméket nem kicsit, valamint a mennyiségi egység sem ugyanaz. 

És végül de nem utolsósorban a konténeres vizi szállítás rettentően megdrágult. Elemzők szerint a világon 180 millió konténer van de sosem a jó helyen. A járvány miatt erőteljes a munkaerőhiány, kikötőkben a ki és berakodás igen lelassult igy a konténerek nincsennek folyamatos mozgásban - van ahol akár 60 napot is üresen állnak miközben áru lenne.

Nagyjából ennyi lenne, az már csak hab a tortán, hogy a nagykereknek jellemzően nincs kapacitásuk arra, ha az általuk forgalmazott termék ára változott, esetleg nem beszerezhető, hogy ezt jelezzék irányunkba - ez sokszor csak akkor derül ki, mikor a beszeretném szerezni tőlük. Természetesen mindig rajtunk, webshoposokon csapódik minden elvégre a vásárló velünk áll közvetlen kapcsolatban. 

És az állam üzlepolitikát még nem is említettem meg - mert ugye az Euró és Forint árfolyama is igen érdekesen alakul.

Szerény meglátásom és véleményem szerint a domino eldőlt, és folyamatosan visz magával vmit. Én csak nagyon zanzásítva írtam le azokat a tényeket ami miatt többször is előfordulhatott mostanság, hogy nem mindig sikerült vásárlóimat időben kiszolgálni vagy megfelelő információval ellátni - elvégre én is csak azt tudom mondani, amit nekem mondanak.

Tudom ez nem magyarázat mindenre...

 

Vissza